Хлябът винаги е заемал основно и дори специално място в менюто по нашите ширини. В последните години групата на хлебните продукти претърпя значително развитие - от една страна заради модата и търсенето от страна на клиентите, от друга -  заради добрите възможности на професионалисти и пазар да предложат нови и интересни решение в отговор. Вече много популярни са бургер питки, бриоши, багети, пълнозърнести и тостерни хлябове, безглутенови, самуни, пърленки, питки и още много и различни видове хляб. Те могат да добавят сладост, хрупкавост, мекота или дори допълнителни вкусове към всяко ястие. Ето кратък анализ на някои от най-популярните питки и хлебчета:


Бургер питки:


Бяла бургер питка: Традиционна, мека и сладка. Често съдържа сусамови семена отгоре.

Бриош: По-маслена и сладка от стандартната бургер питка. Добавя богат вкус - и да - това е и основната причина за растящата му популярност.

Пълнозърнеста: По-здравословен вариант с добавени фибри. Има по-твърда текстура.

Питка, хляб от или със семена: Добавя допълнителни омега-3 мастни киселини, фибри и много други поледни за здравето вещества и елементи.


Сандвич питки, хляб:


Бял хляб обикновен или тост: Класически избор, мек и въздушен.

Пълнозърнест хляб класически или тост: Богат на фибри, с по-твърда текстура и хрупкава кора.

Ръжен хляб: Има по-тъмен цвят и специфичен вкус, често се използва за за по диетични и специфични сандвичи.

Багета: Френски хляб с хрупкава кора и мека вътрешност. Идеален за дълги сандвичи.

Тортия: Тънка и гъвкава, често използвана за ролца или такос.

Самун: Различен, ретро вкус - възможност за пълнене с различни комбинации.

Пърленка: гръцка, класическа - много възможности за сервиране било като сандвич с различни поръски, било като хляб към разядка или основно ястие.


И да - това е само малка част от невероятното разнообразие на вид, текстури, вкусове, възможности за приложение. Например - докато бургер питките и бриошите са специфични за бургери, сандвич питките са много универсални и могат да бъдат използвани за различни видове сандвичи, предястия, различни хапки и форми.


Изборът на питка зависи от предпочитанията, както и от конкретното ястие, което искате да приготвите, но възможностите за ползването и приготвянето им са практически безкрайни.