В последната седмица на февруарската група акции на foodmag.eu, ще представим едно пристрастрие на нашия екип - напитките Ноем, и в частност от тях - Кефир. Отношението идва от факта, че много от нас употребяват шейк и кефир Ноем и са оценили в първо лице като потребители техните качества. Специалното внимание към кефира е заради чудесния вкус, с който производителя е успял да създаде един сякаш нов и харесван продукт от една стара и не дотам популярна, но много здравословна напитка. Кефирът е приятен, ароматен, лек и вкусен - с подчертани здравословни ефекти и без никакъв компромис по отношение на естествени продукти и натурално съдържание. Малко история сигурно ще добави смисъл в казаното.

       Кефирът е една от най-старите ферментирали млечни напитки, чиято история и произход се губят в дълбините на времето. Смята се, че е възникнал преди хиляди години в планините на Кавказ, където местните хора са открили чудодейните свойства на случайно ферментиралото мляко. Тези първооткриватели са забелязали, че редовната консумация на кефир допринася за дълголетие и здраве. Според легендите, зърната кефир, използвани за приготвянето на напитката /Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари/, са били дар от пророк Мохамед, което обяснява защо те са се смятали за семейно съкровище и са се предавали от поколение на поколение.


         Кефирът започва да набира популярност извън Кавказ в края на 19-ти и началото на 20-ти век, благодарение на изследванията на руските учени, които изучават неговите пробиотични свойства и ползи за здравето. В Русия, кефирът бързо става популярен като средство за подобряване на храносмилането и укрепване на имунната система. 

         Днес вече разполагаме с много повече информация за здравословната напитка. В последните години научното общество проявява значителен интерес към изучаването на кефира, като се фокусира върху неговите пробиотични качества и възможността да действа като натурален антибиотик и антифунгален агент. Тези изследвания допълнително подчертават значението на кефира в диетата за поддържане на добро здраве и благосъстояние. Ето и данните от тях, които се популяризират:

          Кефирът е богат на пробиотици, които са живи микроорганизми, подобряващи баланса на чревната флора. Той съдържа и разнообразие от витамини (особено В12 и D), минерали (калций, магнезий) и биоактивни съединения като полипептиди и екзополизахариди. Някои изследвания показват, че редовната консумация на кефир може да подобри храносмилането, да намали възпалението, да подкрепи имунната система и дори да има антиканцерогенни свойства. 


       Накратко - Кефирът е богат на хранителни вещества и здравни ползи, включително:

Протеини: Кефирът е добър източник на протеини, които са важни за изграждането и поддържането на мускулите.

Калций: Кефирът е добър източник на калций, който е важен за здрави кости и зъби.

Витамини: Кефирът е богат на витамини от група B, които са важни за метаболизма, нервната система и имунната система.

Пробиотици: Кефирът е естествен пробиотик, което означава, че съдържа живи микроорганизми, които са полезни за здравето на червата.

Кефирът е свързан с редица ползи за здравето, включително:

Подобряване на храносмилането: Пробиотиците в кефира могат да помогнат за подобряване на храносмилането, облекчаване на запек и диария.

Укрепване на имунната система: Кефирът може да помогне за укрепване на имунната система и за борба с инфекции.

Намаляване на възпалението: Кефирът може да помогне за намаляване на възпалението в тялото.

Подобряване на настроението: Предполага се, че Кефирът може да помогне за подобряване на настроението и за намаляване на симптомите на депресия.

          Кефир НАТУРАЛЕН NOEM 480 мл е австрийски кефир, произведен от пастьоризирано мляко. Той е с леко кисел вкус и кремообразна текстура. Кефирът NOEM е богат на хранителни вещества и пробиотици, което го прави здравословен избор за питие.

           NOEM е австрийска компания, основана през 1896 г. Компанията произвежда широка гама от млечни продукти, включително кефир, кисело мляко, мляко, шейк, сирена. NOEM е известна с високото качество на своите продукти и с ангажимента си към устойчивото развитие. Тя е пример за компания със съвременен подход към производството на качествени млечни продукти. С акцент върху натуралността и пълноценното запазване на полезните свойства на кефира, този продукт се отличава с високо качество и автентичен вкус. Компанията прилага строги стандарти за качество и хигиена при производството на кефира, като използва само натурално мляко от контролирани ферми. Ферментацията се извършва с помощта на специално селектирани кефирни зърна, което гарантира богатия и пълноценен вкус на напитката, както и високото съдържание на живи пробиотични култури.

        Ето защо ние сме удовлетворени от възможността да представим и предложим тези напитки и да насочим вашето внимание към един наистина здравословнен избор в подкрепа на благосъстоянието на всеки от нас.