Средиземноморската кухня е повече от просто начин на хранене; тя е културно наследство, обогатено през вековете от народите, живеещи по бреговете на Средиземно море. Тази кухня е призната по целия свят за своите вкусови качества и ползи за здравето, като е включена от ЮНЕСКО в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Това е и единственият вид кухня, получил това признание. И преди да се опитаме да разкажем за спецификите на Средиземноморската кухня, нейните ползи за здравето, причините за тези ползи, както и за някои от най-популярните ястия, макар и с клише, но вярно, ще обобщим - това не е кухня, хранене, диета - това е начин на живот.


        Този житейски модел е присъщ на Гърция, Мароко, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Хърватия. И това не е някаква стройна система от принципи, правила, инструкции и ограничения, а навици и вкусове, които хората, живеещи около Средиземно море, притежават от векове. И в центъра на този вид хранене са растителните протеини, които са основен източник на полезните хранителни вещества. Но разбира се, не само те. Основните групи храни, които изграждат това доказано здравословно меню са и рибата, ежедневните зеленчуци, ядките, растителните мазнини, определени зърнени култури, нерядко, но и не много - вино.  Сравнително доста рядката употреба на червени меса се счита също за важен елемент от този житейски стил. 

Резултата обаче е категоричен - баласиран вид естествена, природосъобразна, културологична, географска - както и да я наречем все става - диета, която води до повишаване на благосъстоянието и дълголетие. 

Изследванията показват, че Средиземноморската диета може да намали риска от различни хронични заболявания, включително сърдечно-съдови болести, инсулт, диабет тип 2 и определени видове рак, както и да допринесе за по-дълъг и по-качествен живот. Намалява рисковете от депресия, подобрява когнитивната функция. Всичко това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини. Ето част от конкретните източници:


 - Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Рибата и морските дарове предоставят важни омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за сърдечното здраве.

Плодовете, зеленчуците и бобовите растения са изключително богати на витамини, минерали, фибри и фитонутриенти, които подпомагат доброто здраве и предпазват от болести.

Ядките и семената съдържат здравословни мазнини, белтъчини и влакнини.

Умерената консумация на вино може да има положителен ефект върху сърдечното здраве, благодарение на съдържанието на полифеноли. 

И стигнахме неусетно до темата с опашките на границата с Гърция. Извън шегата - да - има хора, които отиват не само заради морето - а и заради прословутата гръцка кухня. Напълно основателно при това. Без никакви претенции за изчерпателност - но сякаш туризма там нямаше да е същия без:

Гръцка салата: Салата от домати, краставици, чушки, лук, сирене фета и маслини, подправена със зехтин и риган.


Паста ал помодоро: Паста с доматен сос, босилек и зехтин.

Пълнени чушки: Чушки, пълнени с ориз, зеленчуци и кайма.

Супа от леща: Супа от леща, зеленчуци и зехтин.

Риба на скара: Риба, печена на скара, подправена със зехтин, лимон и билки.

Печени ябълки: Печени ябълки, поляти с мед и канела.

Скариди с масло в орзо и чери

 домати.

Спираме, че то тяхното май няма край! Фактите са категорични - Средиземноморската кухня е една от най-здравословните и вкусни кухни в света. 

Тя предлага балансиран подход към храненето, който може да се адаптира лесно във всяко ежедневие. И с вкусното наистина се свиква лесно. Заповядайте при нас във foodmag.eu, за да разгледате някои характерни продукти на тази наистина здравословна храна.