Днешните редове ще посветим на продуктите, които НЕ предлагаме. Тези, които всеки от нас притежава повече или по-малко и са необходими винаги, когато има отношение към това, което се създава в кухнята, пък и не само. Към тях можем да добавим още много от тези специални съставки – време, кураж, търпение, импровизация...

Идеята идва от една празнична торта – в нашия екип има и малка принцеса, за чийто подарък за рожден ден се постарахме от сърце, като разбира се най-лесната част бяха продуктите. Темата беше безусловно фиксирана и много забавна, желанието огромно, времето ограничено. И все пак ще е добре да уточним, че тези приятни занимания си имат предистория – foodmag.eu има своите далечни корени назад във времето като една малка сладкишница, в която се правят торти, бисквитки и десерти. Тоест това беше истинско удоволствие, съчетано с приятни позабравени занимания, лека носталгия и мнооооого настроение.


И така – сериозните проекти се нуждаят от планиране и продукти. При този тип приказни „сюжетни“ торти, подреждането е малко обратно и доста относително. Поне при нас планираш, събираш, започваш да правиш, но изобщо не си наясно какво точно ще излезе. Това е така, защото седемгодишната рожденичка с напредването на работата / а тя участваше във всичко на всеки етап/, развихряше все повече своето въображение, а ние се опитвахме според непрофесионалните си възможности да отговорим на очакванията. Практически неизпълнима задача, но...! Ето затова са онези продукти по-горе.


Приключението започна с подбор на основа и осветление, изработване на няколко тематични захарни фигури, част от захарната орнаментировката на тортата – захарното тесто има достатъчно издръжливост и позволява този ред. Трите торти бяха изпечени и сглобени различни! Ретро добуш платки първия – от яйца, брашно и захар, с млечно-маслен крем /прясно мляко Д.Маджаров и краве масло Lurpak/ , овкусен с малко малиново пюре Boiron.  Втория - класически шоколадов влажен маслен тип /Черен шоколад Cacao Barry/  с крем от бял шоколад Cacao Barry, сметана млечна President  и ядки, а на третия имаше и комбинация с маскарпоне Galbani със сметана и хрупкав карамел. „Облякохме“ ги в ганаш, а след това и в захарно тесто. Подреждането и завършването на тортата беше просто част от празника – импровизирано, забавно и весело!


И резултата наистина беше вълнуващ, запомнящ се! Бяхме свидетели на неподправена детска радост, изненадани искрящи детски очи, страхотни детски импровизации и разбира се – празни  чинийки.

И както се казва в приказките „и аз бях там, видях и опитах“. Че се и уверих отново и отново – и в кухнята е като във всичко останало – най-важните продукти са най-евтини и ги има навсякъде в нас и около нас. Когато решите да забъркате нещо с тях ние от foodmag.eu с радост пък бихме предложили някои съставки от хранителния спектър.